Google почита днес Фритьоф Нансен - норвежкия полярен изследовател, океанолог, хуманист, философ,

...
Google почита днес Фритьоф Нансен - норвежкия полярен изследовател, океанолог, хуманист, философ,
Коментари Харесай

Goolge почита днес Фритьоф Нансен

Google уважава през днешния ден Фритьоф Нансен - норвежкия полярен изследовател, океанолог, хуманист, мъдрец, интернационален активист, лауреат на Нобелова премия за мир за 1922 г.   Световната търсачка пусна чернобял анимиран дудъл по случай 156 годишнина от рождението на Нансен.

Още от дете, той се изявява като отличен скиор и неведнъж печели норвежките шампионати по ски. Докато учи зоология в университета в Осло през 1882 година, се насочва на първото си пътешествия на кораба " Викинг " в Гренландско море. Това корабоплаване в Арктика има решаващо значение за по-нататъшната му активност като полярен откривател. След завършването на университета работи в университета в Парма, Италия и в първата в Европа морска биоложка станция в Неапол. През 1886 година е почетен с огромен златен орден на Кралската Академия на науките за своите проучвания по градежа на клетъчния уред на нервната тъкан и получава докторска степен.

Пръв сформира подробна карта на южната част на остров Гренландия, обхождайки я със ски в екип с още четирима души. Събира богат материал за релефа, климата, характера на ледообразуването, растителния и животинския свят, етнографията, бита и обичаите на ескимосите. За постигнатите резултати е награден със златен орден „ Виктори “ на Лондонското Кралско географско дружество и орден „ Вега “ на Шведското сдружение по антропология и география.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР